Lakónyilvántartó program - pausoft

Tartalomhoz ugrás

Lakónyilvántartó program

   Demo Letöltése

  Érdeklődés: e-mailben.

A program társasházak, közös képviselők részére készült. A lakónyilvántartó programmal nem csak a lakók nyilvántartása végezhető el, a program a közösköltségeket, a hulladékkezelési díjakat, valamint a vízórák (lakásonként max. 4 db.) állását is rögzíti. A program lakásonként nyilvántartja a közösköltségek és hulladékszállítási díjak egyenlegét, azokról automatikusan nyomtatható tetszés szerint szerkeszthető egyenlegértesítő illetve felszólító levél, ezekről a nyomtatásokról nyomtatási napló készül. A nyomtatványokra tetszés szerint nyomtatható méretezhető kép vagy logó.


A program fő ablaka:

A program működése:

Első lépésként az "Egyéb" fülön be kell állítani a lakások közösköltségének egységárát Ft/nm egységben, így a program a lakás felvételekor az alapterület beírásakor automatikusan megadja a közösköltség díját. A lakás adatainak megadása (zöld panel) után a lakókat kell "felvenni" a lakásba. Lakásonként max. 10 lakó rögzíthető a következők szerint. A sárga panelen kitöltjük a mezőket, majd a "Lakó Felvétele" gombbal a sárga listamezőbe kerül a felvett lakó. A további lakókkal hasonlóképpen járunk el. A vízórák mérőszámát a szürke panelen lévő mezőkbe lehet megadni. Értelemszerűen két vízórás lakás esetében egy hidegvíz és egy melegvíz mezőt kell kitölteni. Miután egy lakás minden adatát felvittünk, az "Adatok rögzítése" gombbal rögzítjük a lakás adatait. Amennyiben előző évi adatokat szeretnénk megtekinteni, úgy az aktuális év melletti nyilakkal léphetünk az előző évi adatokat tartalmazó mappába.

Egy lakás adatainak módosítása:

A lakások listamezőben (fehér listamező) kijelöljük a módosítani kívánt lakást, majd elvégezzük a megfelelő módosításokat a lakás, a lakók vagy a vízórák tekintetében. Egy lakó törléséhez jelöljük ki a lakót a - sárga - lakók listamezőben, majd a "Kijelölt lakó törlése" gombbal töröljük. Új lakó felvétele esetén töltsük ki a sárga panel mezőit, majd a "Lakó Felvétele" gombbal rögzítjük a módosítást.

Keresés a lakások adatbázisban:A keresés alkalmával kereshetünk lakóra, vagy lakásokra cím szerint, illetve összetett kereséssel név és cím szerint. a megfelelő mezőbe írjuk
be a keresendő lakó és/vagy a keresendő lakás címét,
majd nyomjuk meg a "Keresés" gombot. Beíráskor nem kell teljes nevet vagy címet megadni a kis és nagybetűket is figyelmen kívül hagyja a program. Pl.: egy utca és házszám megadása esetén lépcsőházanként is lekérhetők az adatok és természetesen a közösköltségek összesítését ebben az esetben csak a lekért lakások tekintetében végzi el a program.

Közösköltség nyilvántartása:

A közösköltség előírását lakásonként és a lakások listamezőben lévő lakásokra csoportosan is elvégezhetjük a következő módon. A közösköltség panelen jelöljük ki a hónapot, melyre előírást kívánunk készíteni ezután válasszunk opciót hogy csak a kijelölt lakónak vagy az összes lakónak kívánunk előírást készíteni majd nyomjuk meg az "Előírás" gombot. Befizetés esetében a hónap kijelölése után a program a "Befizetés" mezőbe felajánlja a teljes havi díjat, amennyiben a lakó a teljes díjat befizette úgy nyomjuk meg a "Befizetés rögzítése" gombot. Amennyiben más összeg került befizetésre az adott hónapban, javítsuk ki az összeget és úgy rögzítsük. Rögzítés után a program módosítja az adott lakás egyenlegét és az összes lakó egyenlegét.

A program első használata esetén előfordulhat, hogy egy lakónak előző évről hátraléka van. Ebben az esetben a "December" alatti "Előző évi" sort jelöljük ki és nyomjuk meg az így aktív "Előző év felv." gombot, majd a megjelenő ablakban adjuk meg az előző évi hátralék összegét. A későbbiekben az "Új év létrehozása" gomb alkalmazásával a hátralékokat a program automatikusan görgeti a következő évre. A hátralék befizetése ugyanúgy történik mint a havi díjak rögzítése.

A hulladékkezelési díjak előírása és befizetése úgy történik mint a fentebb leírt közösköltségek.

Vízóra állások rögzítése:


Első alkalommal meg kell adni az előző és utolsó óraállásokat is! A program ebből számolja ki az aktuális havi fogyasztást. A továbbiakban csak az utolsó óraállásokat kell felvinni oly módon, hogy a felvitel előtt megnyomjuk a "Leadás" gombot, erre a program az utolsó óraállásokat az előző mérőállásokra állítja az utolsó állásokat pedig ezután vihetjük fel a leadás dátumának megadása után. Az utolsó mérőállások megadása után végül nyomjuk meg a "Vízóraállások rögzítése" gombot. A panelen láthatjuk a lakás illetve a - fehér - lakások listamezőben lévő lakások összes fogyasztását.

Egyéb beállítások:

Új státuszok felvétele: panelen lehet új lakó státuszokat felvenni. Az üres mezőbe adjuk meg az új státusz nevét, majd nyomjuk meg a "Státusz felvétele" gombot.
Épületek felvétele: Az épület megnevezését a "Megnevezés mezőbe a közösköltség egységárát a "Közösköltség díja" mezőben adjuk meg, majd nyomjuk meg a "Épület felvétele" gombot.Egyenlegértesítő:
Az alábbi ábrán látható az egyenlegértesítő ablak, melyben megszerkeszthetjük az egyenlegértesítő szövegét. A program felajánl egy általános szöveget, mely módosítható a következő képen. A név feletti mezőben az értesítő nevét adhatjuk meg, ezt a program automatikusan a lap közepére helyezi. A név és cím mezőket valamint a hátralék összegeket a program automatikusan kitölti a főablakban kijelölt lakás adataival. Az összegek feletti mező szabadon szerkeszthető, beíráskor folyamatosan megjelenik a jobb oldali előnézeti képen a beírt szöveg. Az összegek alatti mező szintén szabadon szerkeszthető az előző módon. Végül a dátum mező, melyet szintén automatikusan tölt ki a program, de átírható. A szövegek a jobb oldali előnézeti képen áthelyezhetők úgy, hogy az egeret a szöveg fölé húzva lenyomjuk a bal egérgombot és lenyomva tartva helyére "vonszoljuk" a szöveget. Miután az előnézeti képen a dokumentum megfelelő, az "Értesítő mentése" gombra klikkelve elmenthetjük. A mentés alkalmával a program a szerkesztett szövegeket és a szövegek pozícióit is elmenti.
Nyomtatás:
Kétféle nyomtatásra van lehetőség, az egyik amikor a kijelölt lakónak szeretnénk értesítőt nyomtatni, ebben az esetben a "Nyomtatás (Kijelölt lakás)" gombra klikkelve csak a kijelölt lakó részére az előnézeti képen látható formában kerül nyomtatásra az értesítő. A "Nyomtatás (...db.)" gombra klikkelve pedig a Fő ablakban lévő lakások listamezőben lévő összes lakó részére nyomtatásra kerül az értesítő, természetesen a hátralékok összegével.

Logó vagy kép elhelyezése:

Kipipáljuk a "Kép, logó nyomtatása" jelölő négyzetet, majd a "Kép keresés" gombra klikkelve a megjelenő ablakban megkeressük a kívánt képet vagy logót. Miután megtaláltuk a kívánt képet, a "Rendben" gomb megnyomásával a kép az egyenlegértesítő előnézeti kép bal felső sarkába megjelenik, az egérrel most már a helyére vonszolhatjuk. A képet a fenti ábrán látható méret csúszka állításával a megfelelő méretre állíthatjuk.

Nyomtatási napló:
Az alábbi ábrán látható nyomtatási napló automatikusan generálódik. Minden kinyomtatott értesítő a listába kerül a nyomtatás dátumával és a hátralék összegével. Lehetőség van a nyomtatási naplóban a hátralékok befizetésének rögzítésére is illetve az "Aktuális év" melletti nyilakkal az előző évi nyomtatási naplók is megtekinthetőek. Az ablakban láthatjuk a kinyomtatott értesítők által tartalmazott hátralékok összegét.


Pausoft programok
Kosár tartalma:
Vissza a tartalomhoz